Foto: Pontus Lundahl/TT

Sparkad lärare i Hudiksvall döms för misshandel

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare lärare vid en skola i Hudiksvalls kommun har dömts till villkorlig dom för misshandel av en elev på skolan.

Det var i samband med ett bråk på skolgården, förra hösten, som läraren och en pojke råkade i handgemäng. Läraren har i förhör hävdat att han inte slagit pojken utan bara försökt värja sig från pojkens slag. Eleven ska, enligt läraren, ha varit provocerande och kaxig. Han uppgav också att han bara tagit tag i pojkens axlar.

Pojken berättelse var en annan, nämligen att läraren hade slagit honom i magen i samband med bråket och hans version styrks av att  en annan anställd på skolan som såg bråket, och bevittnade det utdelade slaget. Enligt det vittnet var det ett hårt slag utdelad med knutenhand som träffade pojken i magen

Fick sparken från jobbet

Efter att den här händelsen blev känd, och polisanmäld, så avskedades läraren från sin tjänst på den aktuella skolan. Det är med anledning av detta som tingsrätten låter påföljden stanna vid villkorlig dom. En av nämdemännen var skiljaktig och ville ha en frikännande dom.

Efter att läraren avskedats har han lämnat in en stämningsansökan mot Hudiksvalls kommun där han kräver 200 000 kronor i skadestånd, då han anser att avskedandet var felaktigt. Det målet kommer att avgöras av tingsrätten i en civilrättslig process, enligt helahälsingland.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.