Mary Hägg har forskat 25 år på sin uppfinning. Foto: SVT/Arkiv

Specialisttandläkare från Hudiksvall årets yrkeskvinna

Uppdaterad
Publicerad

Mary Hägg som arbetar som specialisttandläkare har utsetts till årets yrkeskvinna 2016 av det kvinnliga affärsnätverket BPW Sweden.
– Jag är hedrad. Det är mycket kärlek och värme i detta pris, säger hon.

SVT Nyheter Gävleborg har tidigare berättat om hur Mary Hägg blev uppfinnare för att kunna hjälpa sina patienter.

I vinnarmotiveringen står: ”Mary Hägg är forskaren som vågat gå sin egen väg och stått upp även när skeptikernas vindar blåst som mest. Hennes uppfinning IQoro, är en munhantel som redan hjälpt tusentals människor att återfå sin livsnödvändiga förmåga att kunna äta, svälja och andas. Marys arbete har uppmärksammats och belönats långt utanför vårt lands gränser och gjort skillnad för många människor”.

Mary Hägg får utnämningen i konkurens med bland andra Pia Sundhage.

– Med tanke på Pia Sundhages framgångar i OS undrade jag lite skämtsamt om juryn inte ångrat sig, säger Mary Hägg.

Mary Hägg hoppas att priset kan leda till ökad kunskap om dysfagi som är det område som hon forskat på. Dysfagi är ät- och sväljsvårigheter. Den behandlingsmetod som hon nu prisas för har hon tagit fram efter över 25 års forskning inom området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer