Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är målet med sprututbytesprogrammet? Hör vad Joakim Westlund (C), som kämpat länge för programmet, säger i klippet. Foto: SVT

Sprutnarkomaner får rena drogverktyg i Gävle – ny mottagning öppnas

Uppdaterad
Publicerad

En ny lågtröskelmottagning för narkomaner öppnar snart på i Gävle. På mottagningen kommer det finnas möjlighet till sprututbyte.

– Här får vi en möjlighet att hjälpa människor i utsatta situationer till vård och bättre hälsa. Det handlar om individer som ofta inte söker vård fast de behöver, säger Marie Nordin, enhetschef vid Vuxenpsykiatrin.

Sprututbytesprogram har länge varit kontroversiella i Sverige, men nu erbjuder de flesta regioner rena sprutor åt narkomaner.

Första i länet

Mottagningen i Gävle är den första som erbjuder sprututbyte i länet och Region Gävleborg är en av de sista regionerna i landet som inför en sådan verksamhet.

– Egentligen tycker jag att det ska finnas för alla som har det här problemet i hela länet. Men det är bra att man ändå börjar i Gävle. Man får använda erfarenheterna därifrån för att se till att verksamheten blir så bra som möjligt. i hela länet. Det måste vara det som är målet, säger Joakim Westlund, 1:e vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden inom Region Gävleborg.

Den nya mottagningen ligger vid Södertull. För att få byta sina sprutor krävs att man deltar i uppföljande samtal och provtagningar för hiv och hepatit var tredje månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.