Sprutbytesmottagning för narkomaner öppnar i Gävle – trots starkt motstånd

Uppdaterad
Publicerad

Idag fattar Hälso-och sjukvårdsnämnden beslut om att öppna en så kallad lågtröskelmottagning i Gävle. Dit kommer länets sprutnarkomaner kunna komma, utan att behöva boka tid, för att få vård, medicinska råd och byta till rena sprutor.

Idag finns cirka 300 sprutnarkomaner i Gävleborg och länet har länge legat högt på listan vad gäller Hepatit C-smitta. Idag tas beslut om att öppna en särskild hälsomottagning som vänder sig till de narkotikamissbrukare som injicerar droger med kanyl.

Smittskyddsläkaren är nöjd

Signar Mäkitalo är regionens smittskyddsläkare och han är nöjd att detta beslut äntligen tas i regionen.

– Vi är så vitt jag vet sist i Sverige med det här. Gruppen av oroade personer som varit emot förslaget har varit starka här.

Kritik mot förslag

Kritiken som kommer främst från Moderaterna men även Sverigedemokraterna, bygger på rädslan att uppmuntra användandet av narkotika. En idé som enligt Signar Mäkitalo dementerats i många forskningsprojekt genom åren.

– Allt visar att detta minskar smittspridning av blodsjukdomar och att om man får stöd och hjälp så har man lättare att tidigt komma ur missbruk, säger han.

Idag fattar majoriteten bestående av S, C, V och MP beslutet i Hälso-och sjukvårdsnämndens möte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.