Vaccinsamordnaren i Region Gävleborg, Tina Mansson Söderlund, chattade och svarade på era frågor. Foto: TT, Region Gävleborg

Många frågor när vaccinsamordnaren chattade

Uppdaterad
Publicerad

Frågor om Astravaccinet och vaccinationsplanen dominerade när Region Gävleborgs vaccinsamordnare Tina Mansson Söderlund chattade på måndagen.

Här kan du läsa alla frågor och svar som hon hann med. 

Ställ dina frågor till vaccinsamordnaren här!

Tack för idag!

Följ rekommendationerna och vaccinera er när det blir er tur, så vi slipper detta virus snart.

Hälsn. Tina

Anna-Carin • Vad innehåller vaccinet?

alla de vaccin vi använder finns beskriva i FASS

Ulla-Britt Strömberg • Är 76 år, Vill inte ha Astras vaccin. Däremot vill jag gärna vaccinera mig med Pfizers. Vill inte blockera en vaccinationstid i onödan. Hur skall jag bete mig?

jag tycker du ska ta Astra, det är för personer över 65 år inte förenat med högre risker än de två andra vaccinerna. Det är mycket större risk för en person i din ålder att skjuta på vaccinering när vi har så mycket smitta i samhället

marianne eriksson • fick första vaccinationssprutan 31 mars andra sprutan 12 maj.inga tider finns att tillgå detta datum vid håsta hälsocentral eller kulturhuset Hudiksvall kan jag boka senare datum eller ska det vara precis 6 veckor emellan

Intervall mellan Pfizer och Moderna är 6 veckor, Astra 10 veckor.

Vi lägger inte ut tider långt i förväg eftersom det kan bli förändringar i leveranser och att vi måste hålla koll på var vi har människor som väntar på dos 2, veckodagar kan då variera på de olika vaccinationsställena. Men alla som fått dos 1 får självklart dos 2.

Rolf • Eftersom det finns misstankar om att avsaknad av aspirering vid vaccinering orsakar svåra biverkningar som tex blodpropp så undrar jag om sjukvårdspersonalen i Sverige alltid skall aspirera - vid vaccin mot Covid 19 ?
(Dvs dra upp sprutan för att kolla så man inte träffat ett blodkärl före injektion)

Den misstanken är avskriven som orsak till den ovanliga biverkan/blödningsrubbningen. Man ska alltid ha korrekt teknik vid injektion, inget speciellt för vaccinationer.

Clas Harrysson • Vår gravt funktionshindrade son behöver lugnande medicin och vara i en lugn hemmiljö för att det skall vara möjligt att ge honom vaccinering. Han är 32 år med en utvecklingsnivå som en 3-åring. I kontakt med hans HC, med 1177 i Gävleborg samt med den specialavdelning som förskriver medicin till honom för hans epilepsi, finns ingen som idag är beredd att lösa denna fråga. Hur går vi vidare för att han skall få sina vaccinationer på ett säkert sätt?

Här kanske man måste göra en speciallösning. Begär samtal med HC eller hemsjukvård om ni har det.

Maria • Finns beredskap på gävle högskola för att häva en allergichock ? Finns de läkare på plats där

Beredskap finns. Lokalen kryllar av medicinsk personal och utrustning.

Antonio • Vi som är under 65 kommer vi inte att få Astra vaccin är det så?

Inga personer under 65 år ska få Astra enl nu gällande direktiv

Riitta-Liisa Björk, Sandviken • Saknar vaccinationstider under första halvan av juni i Sandviken!
Då har det gått 10 v sedan första sprutan? Får vi några då?
Tack på förhand för svaret?

Vi har inte leveransbesked för vaccin, därför kan vi inte lägga upp tider ännu

Undrande • Jag undrar om vi som äter immunsänkande medicin, kortison, blodförtunnande och en del andra mediciner kan ta vilket vaccin som helst. Har reumatism och diabetes. Mina läkare vet inte. Vilka direktiv finns?

Vissa typer av immunsänkande läkemedel kan man behöva passa in så det passar med vaccination. Men för de flesta påverkas de inte av vaccination. jag kan inte svara specifikt utan måste hänvisa till din läkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.