När Kerstin Dejemyr inte fick prata offentligt om problemen inom polisen sa hon upp sig, efter 25 år i yrket. Foto: Stefan Larsson/SVT

Fd polis: ”Inte förvånad över polisens julfest i Hälsingland”

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta polisen Kerstin Dejemyr var med och startade polisens motsvarighet till metoo, och hon är inte förvånad över julfesten som spårade ur i Hälsingland.

– Första tanken var att jag inte blev så förvånad för jag får fortfarande signaler om att det inte skett några större förändringar, säger hon till SVT Nyheter.

Under hösten 2017 var den nu före detta polisen Kerstin Dejemyr med och startade polisens eget upprop #Nödvärn. Men vid årsskiftet 2018/2019 sa hon upp sig efter att inte fått jobba med metoofrågor som hon ville.  Hon tycker inte att det är särskilt konstigt att det som hände på polisens julfest i Hälsingland inträffade.

– Första tanken var att jag inte blev så förvånad för jag får fortfarande signaler om att det inte skett några större förändringar och att man raljerar om det här med metoo. Det är inte bara inom polisen utan i hela samhället, säger Dejemyr.

Hon blev även arg och ledsen att ingen, enligt hennes kännedom förutom polisen som lämnade festen och åkte hem, agerade på plats.

– Det blir så tydligt att man inte vågar säga ifrån, säger Kerstin Dejemyr.

Facket: Beklämd att man raljerar

– Det hade varit önskvärt att någon, helst allra högsta chefen, hade ställt sig upp och sagt bryt. Även om den personen ifråga själv tyckte det var kul, fortsätter Dejemyr.

Även på polisens fackförbund, Polisförbundet, ser man allvarligt på händelsen.

– Jag blir beklämd över att man raljerar över metoo-rörelsen även i dag. Man borde veta bättre. Och jag har stor förståelse över att många är upprörda över det här och det blev även jag, säger Lena Nitz, förbundsordförande för Polisförbundet.

”Polisen tar inte åt sig av metoo”

Dejemyr menar att situationen i Hälsingland är ett tydligt exempel på att den svenska polisen inte tagit till sig av vad metoo tagit upp. Och både Kerstin Dejemyr och Lena Nitz är inne på att händelsen i Hälsingland kan komma att skada allmänhetens förtroende för polisen.

– Vi som kår har som yrke att upprätta lag och ordning. Det är viktigt att sättet vi behandlar varandra och andra, är på ett professionellt och schysst sätt. Om vi inte agerar så mot varandra så uppstår frågan hur vi agerar i andra fall, säger Nitz och tillägger:

– Även om det här var menat som ett skämt så uppfattades det inte så, och då är det klart att den här diskussionen måste uppfattas och hållas vid liv, man får aldrig sluta med det.

Vet du mer om händelsen? Mejla till tipsaoss@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.