Robotkatten Hedda sprider kärlek på den dagliga verksamheten i Bollnäs. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Statliga bidrag gav robotkatter, upplevelsecyklar och vändsystem

Publicerad

Förra året delade regeringen ut sammanlagt 350 miljoner kronor till landets kommuner för att utveckla tekniken inom välfärden. Bland annat utvecklade man ett vändsystem för sängar.

Gävleborgs län fick dela på nästan 12 miljoner kronor, varav 1,2 gick till Bollnäs kommun. Där användes pengarna bland annat till läsplattor, tv-skärmar, projektorer, upplevelsecyklar, gps-sulor, en städrobot och ett vändsystem till sängar. Och så allergifria katter i form av robotkatter, som kan hjälpa och lugna vissa demenssjuka patienter.

Alla bidrag gick till omsorg eller äldreomsorgsverksamheter.

– Vi gjorde av med varenda krona, säger Ingela Hedblom som är verksamhetsutvecklare inom IT-teknik i Bollnäs kommun.

Alla kommuner i länet fick del av bidraget som fördelades ut efter befolkningsmängd. Gävle fick mest, 3,3 miljoner kronor.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starliga pengar användes bland annat till att utveckla ett system som gör det lättare att vända patienter som är sängliggande. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer