Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Claes Keisu om varför SL har stoppat inköp av nya bussar från Kina. Foto: Oscar Olsson/TT

Stockholm stoppar X-trafiks kinesiska bussmodell

Publicerad

Efter uppgifter om tvångsarbete stoppar SL bussar från Kina i sin kollektivtrafik.

– Men vi är medvetna om hoten för säkerhetskänsliga verksamheter också, säger Claes Keisu, presschef på SL.

Sedan slutet på 2023 rullar kinesiska elbussar i kollektivtrafiken i Gävleborg, vilket kan vara en säkerhetsrisk då det råder oklarheter i om tillverkarna samlar in och sprider känslig information eller inte.

Skärpte upphandlingsreglerna

Region Stockholms kollektivtrafikbolag SL hann sätta tio elbussar av kinesiskt fabrikat i trafik 2019 innan upphandlingsreglerna nyligen skärptes så pass mycket att det nu inte längre är möjligt.

Elbusskaoset i Sandviken

Bakgrunden till beslutet är uppgifter om tvångsarbete och risker för brott mot mänskliga rättigheter i samband med buss- och batteritillverkning i Kina, vilket framkom i en rapport som SL beställde tillsammans med Västtrafik, Skånetrafiken och Lokaltrafiken i Luleå.

– Bussar och batterier tillverkade i Kina uppfyller inte de krav på social hållbarhet och mänskliga rättigheter som vi och andra kollektivtrafikhuvudmän har börjat ställa, säger Claes Keisu.

Hör Claes Keisu i klippet ovan om hur SL ser på säkerhetsaspekten med bussar från Kina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elbusskaoset i Sandviken

Mer i ämnet