Foto: Erik Kammerland/SVT

DNA-spår i Spanien avslöjade misstänkt stöldliga i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

DNA-spår från ett gammalt rån i Spanien ledde Gävlepolisen till en stöldliga som misstänks ha härjat i Mellansverige. Samma DNA fanns nämligen i blodspår i en bostad på Stigsberget i Gävle där klockor och smycken värda 90 000 kronor blivit stulna.

Via blodspåret och DNA-träffen kunde Gävlepolisen knyta en spansktalande man och hans kumpan till en stor mängd bostadsinbrott begångna från Gävle i norr till Eskilstuna i söder under hösten 2018 och våren 2019.

På fredagen startar en sju dagar lång rättegång i Gävle tingsrätt. De två männen är tillsammans åtalade på 30 punkter. Det handlar om flera grova stölder, försök till grova stölder och diverse trafikbrott.

De misstänks ha tagit sig in i bostäder via balkonger och genom att bryta upp fönster. Bytet har ofta bestått av klockor och smycken, men även fiskeutrustning. Det sammanlagda värdet på stöldgodset är över 715 000 kronor, och skador på bostäder har orsakats för omkring 1,5 miljoner kronor.

Bevis i mobiltelefoner

I bevisningen finns förutom DNA-spåren även beslag av stöldgods som har hittats i männens gemensamma bostad samt analys av telefoner som visar sökningar på adresser i Sverige och hur de har kopplat upp mot master nära brottsplatser.

Männen erkänner vissa brott, men förnekar andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.