Hör trafikpolisen Erling Arvidsson om vad som händer om man lastar för tungt. Foto: SVT

Okunskap gör att många lastar för mycket – risk att förlora körkortet

Uppdaterad
Publicerad

Många vet inte hur mycket man får lasta på släpvagnen eller i husvagnen, enligt trafikpolisen. Det gör att många riskerar att bli av med körkortet i semestertider, eftersom många vill ha en större och lyxigare vagn än vad de får köra på sin behörighet.

På våren skjuter husvagnsförsäljningen i höjden. Många vill ha en så stor husvagn som möjligt, gärna med AC och gasolspis med ugn. Men många vet inte att man får lasta mindre om man väljer en tyngre vagn.

– Det är inte kul om en småbarnsfamilj får lasta ur sakerna på parkeringsfickan halvvägs till Kolmården, för att de lastat för tungt för ett B-kort, säger Erling Arvidsson, chef trafikpolisen.

Riskerar körkortet

Lastar man så mycket att man dubblar tillåten lastvikt kan man dessutom tappa körkortet.

– Det går fort att komma upp i dubbla lastvikten om man har en större vagn, då blir det dryga böter och så kan vi ta körkortet direkt på vägkanten, säger han.

Hur vet jag hur tungt jag får lasta?

Med B-körkort:

Max 3500 kilo totalvikt för bil och släp

– bilens tjänstevikt

– släpets tjänstevikt

= lastvikt (det man max får lasta i bilen och släpet)

Bilens tjänstevikt: Fordonet + föraren + bränsle + reservdäck

Bilens lastvikt: Passagerare (68 kilo per person), bagage, takbox

Husvagnens tjänstevikt: Vagnen med fast inredning som kyl och spis och en gasolflaska, ibland kan vagnen vara registreringsbesiktad med AC i tjänstevikten.

Husvagnens lastvikt: Vatten i vattentanken, förtält, utemöbler, innehåll i kylskåp, köksredskap och packning. AC och solcellsanläggning som inte ingick i registreringsbesiktning.

Både bil och släp har en egen högsta tillåtna lastvikt som inte får överskridas. Packning kan omfördelas mellan bil och släp för att undgå att överskrida fordonets egna lastvikt. Dock får totalvikten aldrig överskrida 3500 kilo för hela ekipaget om man har B-behörighet.

Tar man utökad behörighet, B96, får den totala vikten för hela ekipaget vara 4250 kilo.

Källa: Transportstyrelsen

Släpvagnskalkylatorn – fyll i dina uppgifter

Transportstyrelsen har en släpvagnskalkylator där man kan slå in fordonets och släpets registreringsnummer och få fram hur mycket man får lasta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.