Hemvärnets flygförband har en stor flygövning i Söderhamn: ”Vi har ju haft lite stillestånd i samband med corona – kul att få komma igång igen.” Foto: Anders Sundin/SVT

Stor övning på Flygstaden i Söderhamn

Publicerad

Sedan i onsdags har hemvärnet övat spaning och navigering i Söderhamns kommun. Det är en av de största övningarna som genomförts sedan pandemin tog fart. I övningen samlas alla hemvärnsflyg i Mellansverige.

– Det som är unikt är att vi är på en annan plats än vi brukar vara, vi har möjlighet att öva och träna tillsammans i en större formation än vad vi normalt brukar göra, säger Johan Midenby, övningsledare.

”Viktigt steg framåt”

Övningen är även en av de första övningarna som de kunnat genomföra sedan pandemin tog fart. De som är med i hemvärnet är med frivilligt och träffas endast några gånger per år för att öva.

– Att vi är här och övar i ett så stort förband innebär att vi befäster och utvecklar vår förmåga, och vi utvecklar vår förmåga att uppträda i större enheter så det är ett viktigt steg framåt vi tar här när vi är i Söderhamn och övar tillsammans, säger Anders Gulle, insatsledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.