Stor satsning på naturvård

Publicerad

Länsstyrelsen i Gävleborg har aldrig haft så mycket pengar avsatta för naturskydd som nu.

Därför hoppas på länsstyrelsen att kunna bilda flera nya naturreservat under året.

– Det är en historisk satsning på naturvård. Det är ungefär en dubblering jämfört med vad vi brukar få. Det innebär också att vi leverera desto mer, säger Karin Brolin, handläggare på Länsstyrelsen Gävleborg.

Vi träffas vid Testeboåns delta. En lövskog och våtmark alldeles utanför centrala Gävle som är rik på fågel och fisk och utgör ett av Gävleborgs 199 naturreservat, som nu kan bli ännu fler.

Regeringens satsning på naturskydd inleddes redan förra året och då inrättades 11 nya naturreservat i Gävleborg. För 2017 har länsstyrelsen fått 40 miljoner kronor för att skydda och köpa in värdefull natur. Dessutom får man 9 miljoner kronor att förvalta beståndet med, även det en ökning jämfört med tidigare.

Marina miljöer

Karin Brolin, tror att satsningen kommer att fortsätta även under 2018.

– När vi får mycket pengar känner vi att vi kan komma ikapp, både genom att bilda fler reservat och genom att förbättra skötseln i befintliga reservat.

199 stycken låter som ganska många reservat. Behövs det verkligen fler?

– Ja, det behövs. Det handlar inte bara om att skydda miljöer utan även om att skydda specifika arter.

– Nu 2017 kommer vi satsa på att marina reservat. Men Gävleborg är rikt på skog så det är också stort fokus på skogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.