Foto: Sabina Pettersson

Stort intresse för vildmarksläger i Smörnäs

Uppdaterad
Publicerad

För 40:e gången anordnar Friluftsfrämjandet vildmarksläger i Smörnäs utanför Gävle. I år har intresset för lägret varit så stort att arrangörerna tvingats neka många barn.

I år är det jubileumsår för vildmarkslägret och Friluftsfrämjandet och dess lägerledare välkomnar i år ett 40-tal barn i åldern 8-16 år.

Det är inte bara barn från regionen som deltar, utan barn finns tillresta från både Stockholm och Göteborg och så långt bort ifrån som England.

Äventyr på barnens villkor

Det är äventyr från morgon till kväll där barnen får lära sig allt från att hantera kniv och yxa till att laga mat på stormkök. Allt sker på barnens nivå för att de ska få en möjlighet att känna sig trygg i att vistas i naturen.

– Vi pratar mycket om allemansrätten. Hur man tar hand om naturen och varför vi ska ta hand om naturen, säger Therese Hedlund, lägerledare på Smörnäs vildmarksläger.

James Brooke är på Smörnäs för första gången. Han bor egentligen med sin mamma i England men är nu i Sverige för att hälsa på pappa.

– Det är första gången som jag är här. Det är jättekul! Jag älskar att fiska, säger James.

Miljödebatten ökar intresset för naturupplevelser

Den miljödebatt som pågår just nu tror Therese Hedlund har ökat intresset för den här typen av akiviteter. Att lämna soffan för några dagar och få chansen att vara utomhus i solen. Barnen får prova på att paddla, fiska, använda karta samt att leta efter det som är ätbart i skogen.

– Ja det tror jag absolut! Jag tror att många vill komma bort från skärmarna en stund och låta barnen bara vara jag en stund, säger Therese Hedlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.