Foto: SVT

Studenten kostar skjortan

Publicerad

Studententiden nalkas för examenseleverna runt om i landet och trenden att festligheterna blir dyrare för varje år håller i sig.

Enligt en rapport från Svensk handel framgår det att Sveriges avgångselever i genomsnitt betalar 16 500 kronor per person för hela högtiden. En siffra som stämmer bra in på Torsbergsgymnasiets treor i Bollnäs. Hannes Snabb har jobbat och sparat pengar i ett halvår för att få ihop till alla utgifter.

–Det är bal, limousine, kostym, mat, alkohol och studentbjudningar som kostar, men det känns värt det. Man tar ju vara studenten en gång, säger han.

TV: Se hela reportaget här

”Ingen vill vara sämre än någon annan”

Enligt rapporten ”Sjung om studentens lyckliga dar” ger våra studenter upphov till en ökad omsättning på runt 2 miljarder kronor varje år och många elever kämpar för att kunna mäta sig med sina klasskamrater.

–Det blir ju dyrt. Jag tror att det trissas upp för att ingen vill vara sämre än någon annan, säger Xemlin Erdogan som nyligen köpt en balklänning för flera tusen kronor.

Men vissa går såklart mot strömmen. Kristin Sonefors vill inte bränna sina pengar på studenten.

–Jag har försökt att hålla det så billigt som möjligt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.