Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör studenterna som kan få högsta hyreshöjningen i länet på närmare 11 procent, om hyresvärden får som den vill. Foto: Amanda Alvarsson/SVT

Studenter kan få högsta hyreshöjningen i Gävle: ”Redan svårt att få ihop allt”

Publicerad

10,94 procent. Så mycket vill organisationen Fastighetsägarna höja hyran för de privata hyresvärdar de förhandlar åt i Gävle. Där ingår bland annat studentboenden vid högskolan.

– Det är orimligt, säger studenten Kasper Drakendahl.

Gavlegårdarna har aviserat att de i förhandlingarna inför nästa år vill höja hyrorna med drygt sju procent – men privata hyresvärdar siktar högre än så.

Fastighetsägarna som förhandlar för ett hundratal fastigheter i Gävleborg vill se höjningar på omkring tio procent, allra mest i Gävle med 10,94 procent. Däribland finns studentbostäder vid högskolan. En månadshyra på 4500 kronor skulle öka med knappt 500 kronor om hyresvärden för som den vill i förhandlingarna.

– Det är mycket kostnader som drar i väg just nu och underhåll och kostnader för att drifta hyresrätter är inte undantagna, säger Lisa Hjelm vid Fastighetsägarna Mittnord.

Hör i klippet ovan om studenternas reaktioner på den föreslagna hyreshöjningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.