Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur studenterna Alma Elffors och Sandra Björkholm påverkas av CSN:s nya regler som innebär två olika lån. Foto: Alberto Lozano/SVT, Jessica Gow/TT

Studenter i Gävle kan missa CSN:s deadline: ”Vill inte betala mer”

Uppdaterad
Publicerad

Nya regler kopplade till studielån i Sverige gör att de som studerat efter 2022 i framtiden kommer att få flera lån att betala istället för bara ett. Detta kan innebära högre månadskostnader som kan undvikas om man ansöker om att slå ihop sina gamla och nya lån senast idag, 30 november.

Den redan ansträngda ekonomiska situationen för många studenter i Gävle kan blir värre när de börjar betala sina studielån till Centrala studistödsnämnen, CSN. För att undvika högre månadskostnader när man börjar återbetala kan studenterna ansöka om att slå ihop sina olika CSN-lån. Genom att slå ihop lånen får de en lägre månadskostnad och längre tid på sig att betala tillbaka.

Nytt studielån

Under 2022 införde riksdagen ett nytt studielån. Det innebär att alla som har haft studielån under 2022 har fått det nya lånet. De som har haft studielån även före 2022 har därför två lån, ett med gamla och ett med nya villkor.

30 november stänger möjligheten att slå ihop sina lån för 2023. Under nästa året öppnas tjänsten igen för att slå ihop sina lån inför 2024

Men har studenterna koll på CSN:s deadline? Hör studenterna från högskolan i Gävle i klippet.

Genom att slå ihop dina lån kan du få en lägre månadskostnad och längre tid på dig att betala tillbaka. Efter att du slagit ihop lånen får du:

Ett årsbelopp i stället för flera

En expeditionsavgift per år i stället för flera (150 kronor per lån)

En lägre månadskostnad och du kan få längre tid på dig att betala tillbaka lånet

Färre påminnelseavgifter om du är sen med dina inbetalningar (450 kronor per lån och påminnelse)

Missar du att slå ihop lånen i år kan du under 2023 ansöka om att slå ihop lånen inför 2024

Källa: CSN

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.