– Gävle växer parallellt med att vi har en bostadsbrist. Vi bedömer att det är för många förturer som beviljas, för Gävleborna måste också få bostad, säger Elisabet Jonsson, förvaltningschef på Samhällsbyggnad i Gävle kommun.
Bristyrken får gå före
Förra året beviljades omkring 300 förturer på grund av arbete i Gävle, men för att få gå före i bostadskön framöver så krävs att den sökande har fått heltidsjobb i Gävle, tidigare räckte det med att anställningen var på 75%.
Arbetet måste också räknas som ett bristyrke i Gävle, och vilka yrken det gäller tar kommunen fram tillsammans med Arbetsförmedlingen.
Och nuvarande bostad måste ligga över 12 mil från Gävle.
– Om man till exempel bor i Sandviken och får ett jobb här så får man räkna med att pendla från Sandviken och det tycker vi är rimligt, säger Elisabet Jonsson.
Men har förturssystemet använts för att ordna bostad i centrala Gävle, trots att man bor i närområdet?
– Ja, det kan jag säga att det har.
Antalet anställda avgör
Dessutom begränsas antalet personer per arbetsgivare som kan beviljas förtur. Exempelvis kommer förturer på ett företag med 21-50 anställda att beviljas högst 6 gånger per år.
– Det ska vara lätt att anställa men det måste också vara balans med Gävlebornas möjlighet att få bostad genom Gavlegårdarna, säger Elisabet Jonsson.