Svårlösta problemet: Klockorna går fel på nyrenoverade Staffans kyrka i Gävle

Publicerad

Två klockor går, men fel, och två står stilla. Staffans kyrka på Brynäs i Gävle återinvigdes nyligen efter en jätterenovering – men problemet med klockorna är svårlöst och engagerande.

– Folk har letat reda på mitt hemnummer och ringer och frågar varför kyrkklockan går fel, säger kyrkvaktmästaren Tord Wallén.

Felet på klockorna påverkar även ringningen, det är numer tyst vid hel- och halvslag och personalen har svårt att få klockorna att ringa rätt vid gudstjänster.

– Det är viktigt att klockan är rätt, den är stor och syns långt ifrån av många, säger Lennart Lundqvist, församlingsherde.

Felsökning pågår. Nytt elsystem i samband med renoveringen som inte är injusterat och brist på komponenter är troliga orsaker, när klockorna kan fungera igen är oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.