Helikopter används för att vattenbomba branden i torvtäkten. Foto: Anders Sundin, SVT

Svårsläckt brand söder om Årsunda

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner på en stor torvtäckt söder om Årsunda i Sandvikens kommun. Flera räddningstjänster har under söndag eftermiddag varit på plats och människor i närheten uppmanas stanna inne. Men under tidig kväll uppgavs branden vara under kontroll.

Räddningstjänsten gick under brandens första timmar ut med ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten, om att hålla sig inomhus för att undvika rökutvecklingen.

– Det är en mycket svårsläckt brand, säger Jens Walldorf, inre befäl på Gästrike Räddningstjänst till SVT Nyheter Gävleborg.

Det är tre stationer och helikopter på plats för att få stopp på branden som är ungefär 300 gånger 100 meter stor.

Området är inte särskilt bebyggt, men räddningstjänsten är rädd för att det ska sprida sig till det närliggande skogsområdet som är mycket stort.

– Det är väldigt torrt i skogen och vi vill inte ha någon skogsbrand, säger Jens Walldorf.

Var inte under kontroll

Vid 17.20 uppger räddningstjänsten fortfarande att branden inte är under kontroll, och att den är svårsläckt. Det finns fortfarande viss spridningsrisk till närliggande skog och mark. Blåst försvårar släckningsinsatsen.

SVT Nyheter Gävleborgs reporter Anders Sundin finns på platsen. Han rapporterar att det inte ser speciellt dramatiskt ut. Räddningstjänst står ute med flertalet mannar på torvtäkten och dränker marken med vatten.

– Det brinner under marken, och det kommer att ta tid, rapporterar Anders Sundin.

Släckningen börjar avslutas

Vid 18.30-tiden uppgav Jens Walldorf, inre befäl vid räddningstjänsten, att man fått kontroll på branden.

– Helikoptern har jobbat på och vattenbombat området vilket tillsammans med styrkorna på marken har gett bra resultat och vi förväntar oss att vara klara på plats inom 1 timme. Vi har redan börjat avveckla vissa resurser, rapporterar han.

– Fortfarande inga uppgifter på vad som startat branden och ingen ska ha kommit till skada under insatsen. Vi räknar med att ca 10 hektar totalt har brunnit, uppger Jens Walldorf.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.