Svenskt läkarteam opererade Fikru Maru

Uppdaterad
Publicerad

Den svensk-etiopiske läkaren Fikru Maru som sitter fängslad i Etiopien, opererades under måndagen på Black Lion-sjukhuset i Addis Abeba. SVT Nyheter Gävleborg kan idag avslöja att operationen utfördes av ett svenskt läkarteam som flög dit i tysthet.

Det svenska läkarteamet landade på morgonen, utförde operationen av Fikru Marus kollapsade lunga och lämnade Etiopien dagen efter. SVT Nyheter mötte teamet, som är anställda på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, precis efter att de landat i Sverige.

Läkarnas engagemang för Fikru Maru har dock inget att göra med Sahlgrenska sjukhuset utan var ett helt privat initativ.

Fikru Maru

– Operationen gick bra, det var inga konstigheter alls. Det är normalt sett en enkel operation, men med den utrustning som finns i Etiopien vet man aldrig om det kommer att fungera som det ska. Som tur var så gick det vägen, säger Martin Silverborn som var en av läkarna som utförde operationen.

Åkte på turistvisum

Med risk för att inte få det tillstånd som krävs för en svensk läkare som ska utföra en operation i Etiopien valde de istället att åka dit på turistvisum och göra operationen under etiopiska läkares namn.

– För Etiopien kan det vara så genant att erkänna att deras läkare inte klarar av att genomföra en sådan typ av operation att de hade kunnat utföra den ändå. Det skulle förmodligen ha kostat Fikru Marus liv, säger en väl insatt källa till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet