Foto: Jimmy Roos/SVT

Sverigepris till SVT Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Lina Abusagr och Jan-Peter Eriksson har utsetts till vinnare av Sveriges Televisions Sverigepris för en reportageserie om och med flyktingar från Syrien.

Under höstens sändes en reportageserie i SVT Nyheter Gävleborg där reporter Lina Abusagr i tre avsnitt speglade situationen för nyanlända flyktingar från Syrien.

Under onsdagen utsågs serien till vinnare av Sverigepriset i kategorin ”Minoriteter i Sverige” där en jurygrupp från SVT:s nyhetsledning utsåg lokala program/reportage/dokumentärer som skall representera Sverige vid den årligen återkommande Prix Circom-galan i vår. Där tävlar ett 20-tal europeiska medlemsländer med sina bästa bidrag om titeln ”Bäst i Europa”.

#nyisverige

Reportagen byggde till stor del på att Lina Abusagr kunde möta personerna i reportagen på deras eget språk, arabiska. Det var grunden till de möten som fick en helt annan karaktär än om man arbetat med tolk, vilket tidigare varit den enda möjligheten när reportrar saknat ett gemensamt språk med den de intervjuat.

Reportageserien är också ett resultat av en rekrytering till redaktionen i Gävle där just språkkunskaper var meriterande och en i framtiden nödvändig tillgång för SVT Nyheter Gävleborg.

MISSA INTE: Här kan du läsa mer om satsningen

Juruns motvering för det vinnande bidraget från SVT Nyheter Gävleborg var:

”Vi är imponerade av projektet – från en medveten rekrytering, via publikdialog på sociala medier, till reportage som präglas av ett nära tilltal utan språkliga barriärer.

Lina Abusagr och Jan-Peter Eriksson har lyckats nå helt nya målgrupper och på ett engagerande sätt gett publiken ökad förståelse och fler perspektiv”.

Vinnaren av det europeiska priset Prix Circom, kommer att utses i mittan av maj i Plovdiv, Bulgarien.

SVT Nyheter Gävleborg har tidigare tagit hem den Europeiska vinnarstatyetten. Då var det i Cecilia Eriksson Granérs granskning av Glada Hudikteatern som visades i Uppdrag Granskning 2011, som tog hem priset i kategorin undersökande journalistik

Här finns alla människoöden som ingick i satsningen:

Ghina bevittnade IS intåg i Denmar

Esraas högsta dröm är att få lära sig svenska

Zilan riskerar att skickas ensam till Ungern

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#nyisverige

Mer i ämnet