Salbergaanstalten utanför Sala, där Helmer Ljus avtjänar sitt livstidsstraff Foto: SVT

Sveriges äldsta livstidsfånge vädjar om tidsbestämt straff

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges äldsta livstidsfånge, 90-årige Helmer Ljus från Delsbo, ska återigen få sitt straff prövat av Örebro tingsrätt. Han dömdes till livstids fängelse 1999 för två mord – nu vill han återigen få straffet förvandlat till ett tidsbestämt straff.

Helmer Ljus är dömd till livstids fängelse. 1999, vid 71 års ålder, mördade han en granne. Ljus har flera gånger tidigare sökt omvandling av sitt straff, men alltid blivit nekad med hänvisning till hög återfallsrisk.

Åklagaren i fallet har i en skrivelse till tingsrätten i Örebro, som är den tingsrätt som handhar fall med tidsbestämning av livstidsstraff, motsatt sig en omvandling av straffet även den här gången.

Åklagaren säger nej

Åklagaren skriver bland annat att situationen nu inte, med undantag för att Helmer Ljus blivit äldre, framstår som annorlunda än vid den senaste prövningen 2015.

”Då fann tingsrätten och hovrätten att det fanns flera tungt vägande riskfaktorer och att risken för att han skulle återfalla i brottslighet av allvarligt slag var såväl konkret som beaktansvärd. Det är därför åklagarens uppfattning att så fortfarande är fallet varför det föreligger ett absolut hinder mot omvandling”.

Fri tidigast 2020

Helmer Ljus och hans advokat anför att en framtida villkorlig frigivning inte skulle ske omedelbart, utan att det skulle vara frågan om en utslussning på minst ett par år.

Man hänvisar också till Ljus höga ålder och tilltagande fysiska och medicinska problem.

Den 9 oktober ska Helmer Ljus fall prövas av Örebro tingsrätt.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.