Tända ljus på platsen där en man sköts lördagen 5 november. Foto: Stefan Larsson/SVT

Barn mördas, barn häktas för mord – hur gick det till?

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Jag tror att vi alla blev skakade och berörda när fem grova våldsbrott inträffade på tre veckors tid i Gävle och Sandviken. Jag blev det i alla fall. Tre mord och två mordförsök. Det hör tack och lov inte till vanligheterna i vårt område.

Joanna Wågström

Ansvarig utgivare SVT Nyheter Gävleborg

Det som är ännu mer ofattbart är åldern på personerna. En 16-årig pojke som skjuts ihjäl och hittas på en cykelväg i Sandviken. Ett barn.

Hör 16-åringens mamma berätta om mordkvällen i videon:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Till slut ringde jag till polisen som berättade att han var död”, berättar den mördade 16-åringens mamma som var ute och letade efter sin son under mordkvällen. Foto: Arvid Jansson/SVT

Knappt två veckor senare mördas en 24-årig man i Sätra i Gävle. Tre tonårspojkar grips och häktas senare misstänkta för mordet: En 15-åring, en 16-åring och en 17-åring.

Som nyhetsredaktion arbetade vi intensivt under veckorna som våldsdåden inträffade med att snabbt bevaka och berätta det vi kunde få fram om de grova brotten. När sådana här saker sker är behovet av information stort hos invånarna i våra kommuner. Vad är det som har hänt? När? Var? Hur?

Barn mördas, barn häktas för mord – hur gick det till?

När det akuta läget var överspelat dröjde sig en fråga kvar hos oss på redaktionen och säkert hos många av er: Hur kommer det sig att barn mördas och att det är barn som sitter häktade misstänkta för mord?

Polisen utreder samtliga av de tre morden som skedde i slutet på oktober och början av november utifrån tesen att de är kopplade till kriminell miljö. Det innebär alltså att barnen i de här mordfallen i ung ålder på något sätt har involverats i kriminalitet.

Vilka är de? Hur gick det till? Kunde det ha förhindrats?

Det är frågor som vi behöver söka svar på.

SVT kartlägger hur barnen dras in i kriminalitet

SVT Gävleborg har i flera veckors tid kartlagt barnen i de aktuella fallen. Vi har pratat med vänner, anhöriga, fritidsledare, lärare, tränare, poliser och socialtjänsten. Vi har granskat tidigare domar, utredningar och orosanmälningar. Vi har lagt pusslet och kommer i flera publiceringar berätta om den döda 16-åringen och de tre häktade tonårspojkarna.

Vi kommer också att berätta om att allt fler barn dras in i kriminalitet i Gävleborg, hur orosanmälningarna ökar.

Det här är ett växande samhällsproblem och det är vårt jobb som journalister att belysa detta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Barnen i mordfallen i Gästrikland

Mer i ämnet