Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De tre mordmisstänkta tonåringarna är samtliga kända av polisen sedan tidigare. I videon får du se en övervakningsfilm från en tidigare utredning där 16-åringen är inblandad. Foto: Texturefabrik

Dödsskjutningen i Sätra: Droger och orosanmälningar – här är tonårspojkarnas bakgrund

Uppdaterad
Publicerad

Tre tonårspojkar, 15, 16 och 17 år, sitter häktade på sannolika skäl misstänkta för mord efter dödsskjutningen i Sätra i november. SVT Gävleborg har kartlagt tonårspojkarnas bakgrund.

SVT Gävleborg har granskat barnen i det uppmärksammade mordfallet i Sätra i Gävle, där en 24-årig gängkriminell sköts ihjäl. Nu kan vi avslöja att de tre mordmisstänkta tonåringarna är kända av polisen sedan tidigare. Kartläggningen visar att det funnits en oro från myndigheter när det gäller tonårspojkarnas umgänge och droganvändning.

16-åringen kopplad till gängkriminalitet

Kort efter mordet i Sätra i början av november greps tonåringarna, 15, 16 och 17 år gamla, misstänkta för mordet. Den häktade 16-åringen har en tydlig koppling till gängkriminaliteten i Gävle. 17-åringen har sedan tidigare ett strafföreläggande för ringa narkotikabrott och 15-åringen är ostraffad, men har varit misstänkt för bland annat grov misshandel. Samtliga har haft orosanmälningar hos socialtjänsten.

Barnen i mordfallen i Gästrikland

SVT Gävleborg har sedan gripandet kartlagt de häktade pojkarnas bakgrund genom att prata med flera personer i deras direkta närhet, undersöka deras inblandning i tidigare brottsfall och granska dokument från socialtjänsten.

Vi har varit i kontakt med de häktade tonårspojkarnas familjer som inte vill medverka.

Se vår kartläggning av de häktade tonårspojkarna i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnen i mordfallen i Gästrikland

Mer i ämnet