• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal i Bergsjödalen i Västra Götalands län med kraftig rökutveckling som följd, röken sprider sig i syd-sydvästlig riktning. Alla i området uppmanas att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Lyssna på Sveriges Radio för mer information. Industribrand i Bergsjön

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hur det gick för kotten här.

SVT:s reporter räddade övergiven igelkottsunge

Uppdaterad
Publicerad

När SVT Gävleborgs reporter Signe Söderlund tog en tur i Hemlingby motionsspår i Gävle hittade hon ett bo med fyra övergivna igelkottsungar. Tre var döda, men en hade fortfarande lite liv kvar i sig.

Så här låg igelkottungens döda syskon när reportern hittade dem i Hemlingby motionsspår i Gävle. Foto: Signe Söderlund

– Den var väldigt trött och uttorkad men återhämtade sig snabbt med lite honungsvatten och majsvälling, berättar hon..

När ungen väl piggnat på sig började sökandet efter en viltrehabiliterare som kunde ta över vården av den lilla, men det var svårare än Signe trott. Igelkotten är både fridlyst och rödlistad i Sverige. Arten hotas av bland annat biltrafiken, robotgräsklippare och förändrade levnadsmiljöer.

Följ resan till kottens nya hem i klippet.

Ta inte hem djurungar i onödan

Visa

Just nu är det många djurungar i naturen som lämnar sina bon och oftast är allt som det ska. I de flesta fall finns djurets föräldrar i närheten så var noga med att försäkra dig om att ungen verkligen är övergiven innan du eventuellt tar hand om det. Kontakta länsstyrelsen eller polisen om du är osäker. Om du tar hem ett vilt djur är det endast tillåtet att ha kvar det i fångenskap i 48 timmar, enligt lag.

Källa: Katastrofhjälp – fåglar och vilt, KFV

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer