SVT:s reporter räddade övergiven igelkottsunge

Uppdaterad
Publicerad

När SVT Gävleborgs reporter Signe Söderlund tog en tur i Hemlingby motionsspår i Gävle hittade hon ett bo med fyra övergivna igelkottsungar. Tre var döda, men en hade fortfarande lite liv kvar i sig.

– Den var väldigt trött och uttorkad men återhämtade sig snabbt med lite honungsvatten och majsvälling, berättar hon.

Så här låg igelkottungens döda syskon när reportern hittade dem i Hemlingby motionsspår i Gävle. Foto: Signe Söderlund

.

När ungen väl piggnat på sig började sökandet efter en viltrehabiliterare som kunde ta över vården av den lilla, men det var svårare än Signe trott. Igelkotten är både fridlyst och rödlistad i Sverige. Arten hotas av bland annat biltrafiken, robotgräsklippare och förändrade levnadsmiljöer.

Följ resan till kottens nya hem i klippet.

Ta inte hem djurungar i onödan

Just nu är det många djurungar i naturen som lämnar sina bon och oftast är allt som det ska. I de flesta fall finns djurets föräldrar i närheten så var noga med att försäkra dig om att ungen verkligen är övergiven innan du eventuellt tar hand om det. Kontakta länsstyrelsen eller polisen om du är osäker. Om du tar hem ett vilt djur är det endast tillåtet att ha kvar det i fångenskap i 48 timmar, enligt lag.

Källa: Katastrofhjälp – fåglar och vilt, KFV

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.