En kvinna i 80-årsåldern lurades att swisha 15 000 kronor till en bedragare. Händelsen är en i raden av flera bedrägerier som har anmälts i Gävle den senaste veckan. Foto: TT

Swishbedragare lurade 80-åring i Gävle på 15 000

Uppdaterad
Publicerad

En 80-årig kvinna i Gävle lurades att swisha 15 000 kronor till en bedragare. Händelsen är bara en i raden av flera bedrägeri i Gävle den senaste veckan där flera äldre personer har lurats på hundratusentals kronor.

Det var på söndagskvällen som ytterligare en kvinna anmälde att hon blivit uppringd av en bedragare. Enligt polisen ska bedragaren ha ringt upp henne och kommit över 15 000 kronor via swish.

”Allt fler aktörer”

Så kallade ”vishing”-bedrägerier ökade kraftigt under 2018 och polisen skriver att den typen av brott minskat men att flera personer fortfarande drabbas.

– Det står klart att det blir fler och fler aktörer – både nationellt och internationellt – som bedrar personer i Gävle och det handlar om mycket pengar, säger Mikael Hedström, polisens presstalesperson.

Så kan du skydda dig själv

• Skydda dina lösenord, byt dem med jämna mellanrum. Använd inte samma lösenord till flera olika tjänster.

• Lagra inte dina kortuppgifter någonstans, spara dem inte i appar eller i webbläsare när du handlar på nätet.

• Håll alla smarta prylar i hemmet uppdaterade.

• Klicka bara på kända länkar i e-post och på internet.

• Lämna aldrig ut dina personuppgifter eller kortuppgifter via internet eller telefon.

• Polisanmäl alltid på 114 14 när du blivit utsatt för brott.

Källa: polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.