Mannen misstänks bland annat för att ha tänt eld på kommunhuset i Ljusdal. Foto: SVT

Tände eld på kommunhus – döms till rättspsykiatrisk vård

Uppdaterad
Publicerad

Hudiksvalls tingsrätt meddelade idag att den 38-åring som tände eld på förvaltningshuset i Ljusdal förra året och hotade en kommunpolitiker döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Tingsrätten har tidigare meddelat att 38-åringen är skyldig till brandattentatet på kommunhuset i Ljusdal. Men innan dom kunde fastställas fick mannen genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Den visar att han lider av en allvarlig psykisk störning och döms för grov mordbrand och olaga hot och skadegörelse till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Inga tvivel

Enligt domen råder det inga tvivel om att det är 38-åringen som medvetet har startat branden. Lyckligtvis kom ingen person till skada, men huset fick omfattande skador som beräknas kosta knappt tolv miljoner kronor att återställa och kommer vara klart först ett år efter attentatet. Böcker värda åtta miljoner kronor förstördes också i samband med branden.

Misstänks för anlagda bränder i Ljusdal

Hotade kommunpolitiker

Mannen döms också för att ha hotat flera personer, bland annat en kommunpolitiker. Hoten hade innebörden att politikern och dennes barn skulle komma att misshandlas. Han ska också betala ett skadestånd på sammanlagt 110 000 kr till de berörda målsägandena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänks för anlagda bränder i Ljusdal

Mer i ämnet