Foto: SVT

De tandemcyklar för en levande landsbygd – mot riksdagshuset

Publicerad

I våras bildades föreningen Landstormen som vill upplysa politikerna om klyftorna mellan stad och land. Kurt Folkesson, ordförande, är en av dem som cyklar den långa sträckan. Vi träffade dem under ett stopp i Bollnäs.

– Jag har i hela mitt liv varit intresserad av samhälle och jag har sett hur orättvist det har varit. Hur man har utvunnit naturresurser i Norrland som har gått in i stadskassan, sedan har vi fått pengar tillbaka i form av skatteutjämningsmedel, säger Kurt Folkesson, 79 år.

Krav till politiker

I maj tidigare i år bildades föreningen Landstormen, där Kurt Folkesson är ordförande. Inför riksdagsvalet har föreningen framställt olika krav som de vill föra fram till rikspolitikerna. Den 25 augusti beräknas de vara framme i Stockholm, och kommer då att hålla en manifestation utanför riksdagshuset.

– Vi kommer att cykla in med vår tandemcykel och lämna fram de krav vi har. Framförallt att vi ska få mer återbäring på vattenkraften och de vinster som genereras från företag som är etablerade inom våra regioner, säger Kurt Folkesson.

Fördomar från andra

Med sig på resan har han äventyrarna Lina Hallebratt, David Zetterholm och hunden Bounty. Även om cyklingen i sig går bra så står de inför en rad fördomar.

– Vi har stött på jättemånga. Alltifrån att man inte kan cykla i de skor jag har på mig eller att man inte kan cykla som 79 år och blind. Det är mycket man inte kan enligt andra, säger Lina Halllebratt.

– Det har varit lite jobbigt bitvis men då har vi klivit av cykeln och gått i långa backar, vilket bara har varit skönt. Så här långt var allting gått närmast perfekt, säger Kurt Folkesson.

Kraven från Landstormen

  • Fungerande vård, skola och omsorg i hela landet – förstärkning av de mindre kommunernas ekonomi
  • Skogen, vind-och vattenkraft, samt gruvor skapar stora värden – de regioner och människor som är delaktiga måste få en rimlig del av vinsterna
  • Fungerande kommunikationer behövs i hela landet – kraftfull satsning på utbyggnad av järnvägar
  • IT-nät och telefoni måste fungera även utanför städerna – infria löftena om bredbandsutbyggnad och säkra stabila telefonilösningar.
  • Återlokaliersing av statliga jobb till hela landet – 10 000 jobb är ett minimum
  • Storbankerna har övergett stora delar av Sverige – staten måste ta ansvar för att det går att låna till bostadsbyggande och företagande även utanför städerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.