Karin Berggren och Brittan Lindel är båda tandsköterskor inom Folktandvården. Foto: Linnea Nilsson/SVT

Stor brist på tandsköterskor – kan på sikt drabba Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stor brist på tandsköterskor i landet, det konstaterar fackförbundet Vision i en ny rapport. I Gävleborg ser läget bra ut i dag tack vare en yrkesutbildning där många blivit utexaminerade och anställda. På sikt däremot förväntas brist på tandsköterskor även i länet.

För att behålla de tandsköterskor som finns och för att locka fler till yrket har Vision gjort upp en femårsplan med en låglönesatsning för att medlemmarna ska få bättre status och högre lön.

– Lönen är ett problem, det är fortfarande ett låglöneyrke, säger Brittan Lindel, tandsköterska och vice ordförande i Vision Tandvård Gävleborg.

Låg genomsnittslön

Visions sammaställning med statistik från SCB och Arbetsförmedlingen visar att medellönen för tandsköterskor med minst ett och ett halvt års eftergymnasial utbildning i Gävleborg ligger på 25 000 kronor i månaden för en heltidstjänst. Det är betydligt lägre än genomsnittslönen för personer med motsvarande utbildningsnivå.

– Jag önskar att vi hade en bra framtidstro och att tandvårdsyrket är något man vill satsa på. Vi ska kunna förse kliniker med bra tandsköterskor, rätt utbildning och en bra och värdig lön, säger Karin Berggren, tandsköterska på Folktandvården i Söderhamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.