”Vi har sedan ett år tillbaka lyft antalet tjejer som spelar hockey i vår ungdomsverksamhet, men för att etablera hela utvecklingstrappan behöver vi också bygga en juniorverksamhet som ett mellanled innan seniorhockeyn, säger Erika Grahm. Foto: Sabina Pettersson/SVT

Brynäs startar gymnasieutbildning för tjejer tillsammans med Gävle kommun

Uppdaterad
Publicerad

Gävle kommun och Brynäs IF startar idrottsutbildning för tjejer till hösten. Ett sätt att göra hockeyn mer jämställd menar Brynäs damansvariga Erika Grahm.

Det har sedan länge funnits möjlighet för killar att kombinera sitt hockeyintresse med att gå en gymnasieutbildning med hockeyinriktning i Gävle. Ett sätt att säkra att unga killar fortsätter att spela hockey och trygga återväxten för seniorerna. Nu kommer samma möjlighet att finnas för tjejerna från och med höstterminen i år.

– Vi har sedan ett år tillbaka lyft antalet tjejer som spelar hockey i vår ungdomsverksamhet, men för att etablera hela utvecklingstrappan behöver vi också bygga en juniorverksamhet som ett mellanled innan seniorhockeyn. Det har vi tagit ett stort steg framåt med i och med detta, säger Erika Grahm.

Sandvikens IK ska också ingå i det regionala samarbetet. Spelare som blir antagna till programmet kommer ha hockeyn i sin gymnasieutbildning och samtidigt kunna spela matcher både med Sandviken i division 1 och med Brynäs i SDHL.

– Att Brynäs IF och Sandvikens IK har öppnat dörrarna för att samarbeta kommer att gynna båda klubbarna och i sin tur även bli positivt för hela regionen. Och framför allt kommer det vara en fantastisk möjlighet för alla unga tjejer som vill spela hockey, säger Markus Baggström, sportchef i Sandvikens IK Dam och vice ordförande i klubben i ett pressmeddelande.

Lokalt utformade idrottsutbildningar (LIU)

LIU ger elever möjlighet att kombinera sin gymnasieutbildning med sitt idrottsintresse. En gång i veckan, på tiden för individuellt val, har eleven träning på skoltid.

Nytt till hösten 2020 är att LIU ishockey-flick kommer att erbjudas på följande program i Gävle kommun:

Samhällsvetenskapsprogrammet, ekonomiprogrammet, handels- och administrationsprogrammet, fordons- och transportprogrammet på Borgarskolan.

Barn- och fritidsprogrammet, Bygg- och anläggningsprogrammet och teknikprogrammet på Polhemsskolan.

Naturvetenskapsprogrammet på Vasaskolan.

Ansökning till LIU ishockey-flick görs genom att fylla i en intresseanmälan via antagningswebben.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.