Tobias filmade vargen mitt i Sandviken

Publicerad

Tobias Lindén var på väg hem på kvällen när han och hans pappa fick syn på ett hunddjur som sprang på vägen i centrala Sandviken. De insåg snart att det var en varg.

Tobias Lindén från Hofors hade varit hos flickvännen i Sandviken på onsdag kväll och fick skjuts av sin pappa.

– Precis när jag sätter mig i bilen ser pappa att det var något som sprang förbi, men vi såg inte vad det var så vi åkte efter den ett tag, berättar Tobias.

Han var snabbt uppe med mobilen för att filma djuret som sprang längs Bollvägen och senare svängde in i en återvändsgränd och vidare ut på Gävlevägen.

Ingen hund

– Från början trodde jag att det var en hund som sprungit bort, säger han.

Sedan insåg Tobias och hans pappa att det måste vara en varg.

– Det ligger en skog bredvid, jag antar att den försökte hitta tillbaka till skogen.

På filmen syns det att det faktiskt handlar om en varg, och det har också bekräftats av länsstyrelsen. Tobias berättar att vargen såg frisk ut, men att den blev stressad av bilen och i efterhand har han tänkt att de kanske inte skulle ha åkt efter den.

Vargen siktad på flera platser

Vargar kan vandra långa sträckor och ses ibland inne i samhällen. Länsstyrelsen i Gävleborg har som mål att det ska finnas runt 35 vargar i länet med 2019 års föryngringar, för att bidra till att hålla den svenska stammen livskraftig.

För Tobias Lindén, som lade ut mobilfilmen som en snapchat-story, har det blivit lite uppståndelse – nyheten plockades upp av lokalradion och flera andra medier, och filmen delades i en facebookgrupp för Sandvikenbor. Vargen har enligt kommentarer där också setts på andra ställen i området under dagen. Det är ovanligt att se de skygga djuren på så nära håll som Tobias gjorde, men han tar saken med ro:

– Det känns väl lugnt. Tanken slog mig efteråt, att om jag hade gått så kanske jag hade stött på den. Det är ändå ganska häftigt eftersom jag aldrig sett en varg förut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer