Foto: Privat

Vargen gick till attack på bakgården – Rebecca fick det på film

Uppdaterad
Publicerad

Rebecca Holmstedt var hemma när hon hörde ett ovanligt ljud från sin bakgård. Hon gick för att titta – och såg hur en varg attackerade ett rådjur. Polis larmades till platsen och de tog senare beslut om att avliva den på plats. Vargen sköts då den kunde utgöra ett hot mot människor enligt polisen.

– Jag är lite skärrad, säger Rebecca Holmstedt till SVT Nyheter Uppsala.

Rebecca Holmstedt satt hemma i sitt hus i Tierp när hon hörde ett rasslande från sin bakgård. In på gården ser hon ett rådjur komma springande, med en varg hack i häl.

– Jag satt och käkade lite i soffan när allt bara hände, säger hon.

Rebecca Holmstedt trodde först att det var en hund som sprungit in på gården, men ganska snabbt förstod hon att det var en varg.

– Den var så stor.

Stod och kollade på den

I telefonen berättar Rebecca Holmstedt att hon för stunden fortfarande står och kollar på vargen, som går iväg från hennes bakgård till den lekpark angränsar till hennes hus.

– Det är jägare på väg hit för rådjurets skull. Det är ju skadat, säger hon.

Hon berättar vidare att hon aldrig tidigare har sett en levande varg.

– Jag har sett älgar men inte varg. Jag är lite skärrad och så nu.

Foto: Privat

Ringde polisen

Hon och hennes sambo, som också var hemma, ringde polisen som bad om bilder. Bilderna skickades till Länsstyrelsen i Uppsala län.

– Ja, det är en varg, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare vid Länsstyrelsen i Uppsala län, och som har sett bilderna.

– Jag är faktiskt på väg dit nu, säger han halvstressad.

Planen var från början att Länsstyrelsen skulle försöka få vargen att röra sig ut ur bostadsområdet.

– Det är klart att det inte är så lämpligt att den rör sig i området så där. Men det är viktigt att understryka att den troligtvis är mer rädd för människor än vice versa.

”Skrämma iväg den”

Varför är den där?

– Den kan ha jagat rådjuret in i bostadsområdet, men det är svårt att säga nu. Det är inte helt ovanligt att vargar rör sig i bostadsområden, men då är det oftast nattetid.

Vad händer nu?

– Jag och en naturbevakare är på väg dit. Delvis för att hålla koll på vargen och vart den tar vägen, men också för att se till att människor inte kommer nära. Sen ska vi försöka skrämma iväg den, säger han.

Polis på plats

Också polisen har patruller i området. Initialt ombads allmänheten att inte närma sig djuret i onödan, inte rasta hundar området och att inte ha barn utomhus i närområdet.

– Den har inte gjort något utfall mot människor hittills men vi vill gärna hålla koll på djuret eftersom det rör sig i bebyggelsen, säger Daniel Wikdahl vid Uppsalapolisen.

Polisens patruller har också avlivat rådjuret.

Avlivades: ”Kunde utgöra hot mot människor”

Vid 13:40-tiden meddelade polisen att vargen skjutits. Det med hänvisning till människors säkerhet. Den avlivades av polisens jägare som kallats in.

Länsstyrelsen hade under eftermiddagen varit på plats i Tierp för att försöka skrämma bort vargen.

– Men polisen beslutade att avliva den och det är upp till dem – vi lägger ingen värdering i det, säger Sebastian Olofsson.

Vargkroppen kommer att omhändertas av länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.