Här syns vargen två minuter innan den sköts av polisen. Foto: Privat

WWF: ”De borde ha gett vargen en chans”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen avlivade vargen med motiveringen att den betedde sig underligt. Men Världsnaturfonden tycker att man borde ha givit den en chans.

Under tisdagseftermiddagen observerades en varg på en bakgård i Tierp. Den tog sig in på området och attackerade ett råddjur. Vargen sköts cirka två timmar senare av polisen.

– Jag tycker kanske att de borde ha gett vargen en chans. Oftast så blir de rädda och springer iväg när de upptäcker människor, säger Tom Arnbom, på Världsnaturfonden, WWF.

Tom Arnbom, WWF, tycker inte att man ska vara för snabb med att skjuta varg. Foto: WWF

Skjut om de är besvärliga

Tom Arnbom säger att det inte är ett ovanligt beteende att varg passerar samhällen. Men i de flesta fall är det bara en passage som sker.

Han förtydligar dock att han inte har något problem med att man tar bort djur som är besvärliga. Men i det här fallet fanns det inga kända tecken på det.

– Den verkade ju inte ha varit hotfull. Det är klart att jag inte hade släppt ut mina barn i trädgården, men hade en vuxen person klivit ut hade den garanterat sprungit iväg, säger han.

Polisen motiverar avlivningen av vargen med att den betedde sig underligt. När polisens jägare avlivade rådjuret, som fortfarande levde ett par timmar efter vargattacken, höll sig vargen kvar i närheten.

– Den satt bara 20 meter bort och var helt obekymrad, både av skottlossningen och av att det rör sig en massa människor runtikring. Den var inte alls rädd och det är ett annorlunda beteende som gör att vi bedömde den som oförutsägbar, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson hos polisen.

”Skadad”

När vargen var död upptäcktes skador på kroppen, bland annat i ett bakben.

Vargkroppen har tagits omhand av länsstyrelsen och kroppen ska undersökas närmare.

Det är jaktlagens nionde paragraf ger polisen rätt att avliva vilda djur.

– Det här är jättetråkigt, men det är sådant som händer – men människors liv och hälsa står över vargar, säger Daniel Wikdahl.

Polisen har inte fått några rapporter om att vargen siktats i området tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.