Foto: SVT

Tolv ensamkommande hamnar på gatan​ – Gävle kommun stoppar bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Tolv ensamkommande ungdomar förlorar sitt boende till våren. I drygt två år har de bott på en lägergård utanför Rörberg i Gävle. Men nu har Gävle kommun meddelat att bidraget dras tillbaka.

Gävle kommun drar in sitt bidrag på en miljon kronor per år till Frälsningsarméns lägergård utanför Rörberg. Där bor ungdomarna i dag. Flera studerar eller har praktikplatser.

Kämpar för att hitta en lösning på boendeproblemet

Frälsningsarmén har fått veta att kommunen inte ser det som sin uppgift att stötta den här gruppen utan de skall klara sitt boende själv. För att ungdomarna skall klara vintern går Frälsningsarmén själv in med pengar och för att stängningen av boendet istället sker under våren.

– Jag trodde aldrig att det skulle sluta så här, säger Hamid som bor på lägergården.

Nu skall både Frälsningsarmén och Rädda Barnen göra allt för att ungdomarna skall hitta en lösning på sitt boendeproblem och inte hamna på gatan.

”Klara sitt boende själv”

– Ungdomarnas boende har delvis finansierats av pengar från Migrationsverket. Nu när ungdomarna blir vuxna har vi inte längre möjligheten att finansiera boendet, säger Lars Lodin, chef, Välfärd Gävle kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.