En tonårspojke från Söderhamn döms av Hälsinglands tingsrätt för bland annat grov våldtäkt på ett HVB-hem. Foto: Malin Zetterberg Lagerqvist

Tonårspojke döms för grov våldtäkt på HVB-hem i Hälsingland

Publicerad

En tonårspojke våldtogs under knivhot, och filmades efteråt när han misshandlades, och tvingades säga att han tyckt om det han utsatts för. Nu döms en annan tonårspojke från Söderhamn för bland annat grov våldtäkt.

Tonårspojken befann sig på ett rum i HVB-hemmet en dag i slutet av december 2022 tillsammans med tre andra boende. Där utsattes han för en grov våldtäkt. Han hotades samtidigt med kniv. Efteråt filmades han när han misshandlades och tvingades säga att han tyckt om att bli våldtagen.

De förnedrande filmerna återfanns senare på en telefon, som en av gärningsmännen lånat av HVB-hemmet. Samma filmer har funnits i de andra gärningsmännens telefoner.

Sparkades i huvudet

Samma dag som våldtäkten skedde utsattes tonårspojken för en grov misshandel utanför HVB-hemmet, av samma tre personer. Han sparkades bland annat i huvudet, och fick svårt att tugga under lång tid efteråt.

Dagen därpå blev han rispad med en kniv.

Nu döms en tonårspojke från Söderhamn mot sitt nekande för grov våldtäkt, grov misshandel och grovt olaga tvång, samt misshandel av normalgraden. Han döms till tio månaders sluten ungdomsvård av Hälsinglands tingsrätt.

Deltog i grov våldtäkt

Rätten anser det bevisat att även en annan av de boende deltog i den grova våldtäkten. Han var dock inte straffmyndig när brottet skedde. Han nekar till att ha begått gärningen. Nyligen åtalades han för anstiftan till tre dödsskjutningar i Stockholm i oktober 2023.

En tredje tonårspojke har varit med i rummet, och syns på filmerna delta i misshandeln, men frias från själva våldtäkten. Han döms för grovt olaga tvång, grov misshandel och misshandel av normalgraden, till ungdomsvård och ungdomstjänst 85 timmar. Han erkänner misshandel, men nekar till övriga brott.

Gärningsmännen döms också att betala skadestånd till brottsoffret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.