SD-politiker Jonatan Lindgren. Foto: Montage: Stiftelsen Expo

Han toppar SD:s lista i Bollnäs – trots varning från partistyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Bollnäspolitikern Jonatan Lindgren (SD) avslöjats med att sprida konspirationsteorier om ett globalt folkmord på vita, har han fått en skriftlig varning från partistyrelsen. Trots detta har han nu lyfts upp som toppnamn för Sverigedemokraterna i Bollnäs.

Det var i slutet av november som tidskriften Expo avslöjade Jonatan Lindgrens kontroversiella Twitter-uttalanden, som går rakt emot partiets nolltolerans mot personer som uttrycker sig rasistiskt eller extremistiskt. Han fick därför en varning från partistyrelsen. Sverigedemokraternas pressekreterare Christian Krappedal, skriver i ett mejl till SVT Gävleborg:

“Partiet har gett Jonatan Lindgren en skriftlig varning som konsekvens av hans inlägg på Twitter. Som företrädare förväntas man förhålla sig till partiets kommunikationsplan och etiska riktlinjer. Detta har vi gjort tydligt i dialogen mellan honom och partiets medlemsutskott.“

Jonatan Lindgren fick varning från partistyrelsens medlemsutskott Foto: SVT nyhetsgrafik

Lämplighet som toppkandidat efter varning?

Varken Jonatan Lindgren själv eller Roger Hedlund, ordförande för Sverigedemokraterna Gävleborg, vill ställa upp på en intervju med SVT Gävleborg och prata om lämpligheten att toppa namnlistan efter Twittrandet och varningen från partistyrelsen. Om de tidigare tweetsen säger Jonatan Lindgren i ett mejl till SVT:

”Jag vill vara tydlig med att jag inte tror att det pågår ett globalt folkmord på vita, som en del tolkat. Samtidigt inser jag att parallelldragningen mellan Sydafrika och Sverige haltar och därmed lämnat utrymme för att folk ska ha tagit illa vid, vilket är något jag beklagar. Hädanefter kommer jag vara mer noggrann i det jag skriver och tydligare i mina formuleringar. Det har aldrig varit min avsikt att väcka anstöt hos någon.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer