Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lao Lopes krog riskerar 270 000 kronor i straffavgift men han är ändå inte bitter, hör honom förklara i klippet och se före- och efterbilderna på verandan. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Torgkrogen i Gävle riskerar kvarts miljon i straffavgift

Publicerad

Snön knäckte uteserveringen på Brända bocken för fyra år sedan men återuppbyggnaden blev för omfattande anser kommunen. Straffet: 270 000 kronor i sanktionsavgift.

2020 ersattes den tidigare uteserveringen som bestod av utfällbara markiser och ett glasräcke med en en helinglasad veranda.

Veranda klassas som nybyggnation

Brända bockens ägare Lao Lopes hade kontakt med kommunen och fick uppfattningen att det gick bra att göra så bland annat eftersom markytan som tas i anspråk är densamma.

Kommunens tjänstemän menar dock att den återuppbyggda verandan är att betrakta som en nybyggnation då den skiljer sig så pass mycket jämfört med tidigare konstruktion.

Bygglov har getts i efterhand

Ett tillfälligt bygglov på tre år har nyligen getts i efterhand men på onsdag ska politikerna i samhällsbyggnadsnämnden besluta om en straffavgift på drygt 270 000 kronor ska tas ut för felsteget.

– Det drabbar ekonomiskt såklart men vi ser gärna att vi kommer överens om en förlikning, säger Lao Lopes.

Så räknas staffavgiften ut

Storleken på byggsanktionsavgiften beräknas med prisbasbeloppet som grund. För 2024 är beloppet 57 300 kronor.

Formeln är följande:

57 300 + (0,02 x 57 300 x antalet kvadratmeter minus 15)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.