Tekniskt fel orsakar stora problem för nyhetskoncernen Mittmedia på torsdagen. Ett felmeddelande visas på de många olika nyhetssajterna. Foto: SVT

Totalhaveri för Mittmedia

Uppdaterad
Publicerad

Tidningskoncernen Mittmedia har drabbats av ett stort datahaveri. Sedan 22-tiden igår kan man bland annat inte uppdatera sina hemsidor. Nu hoppas man komma igång vid 17-tiden.

– Får vi inte igång systemen kring lunch kommer vi få problem att ge ut fredagens tidning, säger Tomas Froms, tillförordnad chefredaktör för Hela Hälsingland och de fyra dagstidningarna i Hälsingland.

Totalt omfattas Mittmedias 28 dagstidningar från Örebro i söder till Örnsköldsvik i norr av haveriet. I Gävleborgs län är förutom hälsingetidningarna även Arbetarbladet och Gefle Dagblad drabbade.

Mittmedia

– Våra dagstidningar hann tryckas innan haveriet igår. Det är första gången jag är glad över att vi har tidig trycktid, säger Tomas Froms.

– Men jag vet att flera av mina andra tidningskollegor runt om i landet har haft mycket större problem.

Vita sidor i tidningarna

Vissa papperstidningar har fått tryckas med vita sidor eller fått sidor från onsdagstidningen en gång till publicerade.

Ingen av Mittmedias nyhetssajter har kunnat uppdaterats sedan haveriet, förutom material som är inlagd tidigare och tidsstyrt. Inte heller har läsarna tillgång till koncernens E-tidningar.

– Även vårt internet och vår e-post ligger helt nere, berättar Thomas Froms.

– Det är ett av våra centrala disksystem i vårt datacenter i Sundsvall som havererade, säger Per Olofsson, IT-chef på Mittmedia.

– Vi hoppas att om någon timme få igång vårt webbpubliceringssystem så att vi kan börja uppdatera våra tidningssajter, säger Per Olofsson vid 10-tiden på torsdagen.

Oklart om i morgon

Hur det kommer att gå med utgivningen av papperstidningarna i morgon är fortfarande oklart.

– Vi får ta beslut om vad som ska hända under dagen, beroende på vad som händer. Vi har jobbat hela natten med våra tekniker och arbetet fortsätter, säger Per Olofsson.

Har ni inte back-upsystem som förhindrar sånt här?

– Det har vi, men det är frågan om så stora datamängder att det är enklare att försöka reparera än återställa via back-up.

Nödtidningar i Hälsingland

Vid 14-tiden på torsdagen hoppades Mittmedias tekniker att man skulle kunna starta systemen igen vid 17-tiden.

– Sedan hoppas man att allt ska börja fungera normalt under kvällen, säger Tomas Froms, på Hälsingetidningar.

För de fyra tidningarna i Hälsingland får det här konsekvenser eftersom de trycks vid 18-tiden i Gävle.

– För oss betyder det att vi nog tvingas ge ut betydligt tunnare tidningar än normalt, säger Tomas Froms.

På torsdagskvällen hade tidningarnas sajter börjat komma igång igen. Här kan du se hur läget är för din tidning (extern länk).

Fakta: Mittmedia

I Mittmedia ingår bland annat tidningarna VLT, Nerikes Allehanda, Norrtelje Tidning, Länstidningen i Södertälje, Gefle Dagblad, Arbetarbladet, Dalarnas Tidningar, Dala-Demokraten, Söderhamns Kuriren, Ljusnan, Ljusdals-Posten, Östersunds-Posten, Länstidningen i Östersund, Tidningen Herjedalen, Sundsvalls Tidning, Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda.

Mittmedia ägs till 70 procent av Nya stiftelsen Gefle Dagblad och till 30 procent av Stiftelsen Pressorganisation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mittmedia

Mer i ämnet