Foto: SVT / arkiv

Så förändras Mittmedia efter Bonniers övertagande

Uppdaterad
Publicerad

Bonnier News köp av Mittmediakoncernen – där bland andra Sundsvalls Tidning, Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda ingår – får konsekvenser. Det innebär bland annat att mellan 20 och 25 redaktionella tjänster försvinner.Ännu är det oklart hur förändringarna slår mot redaktionerna i Västernorrland.

Förslaget presenterades för Mittmedias redaktionella medarbetare under onsdagsförmiddagen.

Förslaget innebär att centrala deskfunktioner kommer att slopas. Resurserna för den nuvarande koncerngemensamma sportredaktionen går tillbaka ut till respektive tidningar.

Den digitala centraldesken tas också bort och tidningarna får eget lokalt ansvar för nyhetsmaterialet på respektive lokalsajter.

Enligt Karin Näslund, fram till nu ansvarig utgivare för Mittmedias alla tre tidningar i Västernorrland, säger att det är för tidigt säga hur förändringarna kommer att påverka redaktionerna i länet.

”Närmare läsarna”

– Men generellt syftar förändringarna till att vi ska komma närmare våra läsare, säger hon.

Klart är att personalstyrkan alltså kommer att bantas på totalen. Mellan 20 och 25 redaktionella tjänster inom Mittmedia försvinner.

– Mittmedia har varit duktiga på att spara med bemannings- och vikariestopp. Men nu måste vi ned på varje tidning för att se om bemanningen är rätt och om det blir personer som blir övertaliga. Exakt hur många personer som drabbas är för tidigt att säga, säger affärsområdeschefen Mikael Nestius till Medievärlden.

Förhandlingar på måndag

Förändringarna innebär också att Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda återigen får egna chefredaktörer och ansvariga utgivare. Karin Näslund som just nu alltså är ansvarig utgivare för alla koncernens titlar i Västernorrland blir det nu enbart för Sundsvalls Tidning och Sundsvalls Nyheter framöver.

Förhandlingarna mellan ledning och fack om den nya organisationen inleds nu på måndag den 3 juni.

Sedan tidigare står det klart att omkring 50 säljtjänster vid Mittmedia ska bort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.