Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Håkan Jansson är en av 12 kvarvarande hyresgäster i området, som även de kommer behöva flytta. Hör vad han tycker i klippet. Foto: Magnus Esser Bengtsson

Trädgårdsvägen i Valbo nästan tom på hyresgäster ett år efter rivningsbeslutet

Publicerad

Bostadsbolaget beslutade att kvarteret på trädgårdsvägen skulle rivas och gav hyresgästerna två år att hitta nya boenden. Ett år senare är bara ett fåtal kvar.

I oktober förra året beslutade Gavlegårdarna att 9 hyreshus på Trädgårdsvägen skulle rivas och att nya hus skulle byggas.

De boende fick två år på sig att hitta nya lägenheter.

12 hyreskontrakt kvar

Nu, ett år senare, har i stort sett alla flyttat. Av de 123 hyreskontrakten är det endast 12 som inte är uppsagda, säger Lena Isokivelä som är avdelningschef för verksamhetshetsutveckling på Gavlegårdarna.

Exakt hur många som faktiskt bor kvar kan hon inte svara på då vissa sagt upp sina lägenheter men ännu inte flyttat. Till det finns det boende med så kallade rivningskontrakt där de kommer bo under tiden området rivs.

Flyttar efter 12 år

En av de som ännu inte flyttat är Håkan Jansson som bott i området i 12 år.

– Vi är tre stycken kvar i den här trappuppgången. I de andra husen bor det någon enstaka. Själv flyttar jag till en ny lägenhet i februari.

Några problem att hitta ett nytt boende har han inte haft, men lite oroad för andra boende i området har han varit.

– Det finns många äldre i området som kanske inte är så duktiga på att använda datorer och söka på internet. För dem är det inte lika lätt att hitta något nytt själva.

Rivning hösten 2025

Håkan Jansson och de andra hyresgästerna ska vara utflyttade vid årsskiftet nästa år. Rivningen är planerad till hösten 2025 och 2027 förväntas nya hyresgäster kunna flytta in i de 200 lägenheterna som ska byggas.

– Vi har ännu inte tagit ställning till om de tidigare hyresgästerna kommer få förtur till de nya lägenheterna. Men de kommer sannolikt ha så mycket köpoäng att de kan flytta tillbaka om de vill, säger Lena Isokivelä.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.