Foto: Cecilia Eriksson Granér/ SVT

Tredje domen mot lärarvikarien i Söderhamn – har förgripit sig på fler skolbarn

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare dömda lärarvikarien i Söderhamn döms nu för nya sexuella övergepp mot skolbarn, däremot frikänns han från flera misstankar.

I juli i år fastslog hovrätten den första domen mot den 23-årige lärarvikarien; 15 månaders fängelse för flera sexualbrott mot barn som han undervisat på en skola i Söderhamn. Brotten har begåtts i duschutrymmen i samband med idrottslektioner.

I mars dömdes han till ytterligare 14 dagars fängelse av Hudiksvalls tingsrätt för ytterligare två övergrepp, den domen är överklagad.

Nu döms han för tredje gången av Hudiksvalls tingsrätt. Det handlar om nya brott som uppkommit sedan de första avslöjades, men händelserna har skett under samma tidsperiod.

Annan uppfattning om våldäkt

Det handlar om ett sexuellt ofredande och ett sexuellt övergrepp mot samma barn. I det senare fallet hade åklagaren yrkat att lärarvikarien skulle dömas för våldtäkt sedan han fört upp ett finger i en 11-årig pojkes stjärt, men tingsrätten gör bedömningen att händelsen varit kortvarig och inte orsakat smärta.

Lärarvikarien har medgett en del händelser men förnekat att det varit med sexuell innebörd.

Tingsrätten är dock övertygad om att lärarvikarien har ett sexuellt intresse för yngre pojkar, men frikänner honom för fyra fall av sexuella ofredanden. Bevisningen räcker inte vilket bland annat kan förklaras med att händelserna ligger flera år tillbaka i tiden, och man utesluter inte att barnen medvetet eller omedvetet kan ha påverkats av den tidigare uppdagade historien.

Lärarvikarien, som inte längre arbetar på skolan, döms till ytterligare två månaders fängelse. Han ska även betala 40 000 kronor i skadestånd till offret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.