Trettondagsjazzen i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Den traditionsenliga trettondagsjazzen i Gävle som numera håller till på konserthuset fyller 41 och bjöd på både be-bop och tradjazz.

Gävle Jazz Club har arbetat målmedvetet för att höja nivån på arrangemanget, vilket innebär att amatörband som ibland satts ihop enkom för trettondagsjazzen har fått maka på sig till förmån för proffsorkestrar.

– Nu har vi höjt kvaliteten på alla sätt, men det är fortfarande lokala band med här, säger föreningens ordförande Lars Ljungkvist. Ett krav är att de ska ha spelat tillsammans regelbundet i minst ett år.

Gävle Jazz Club försöker också dra sitt strå till stacken för att sänka medelåldern på både publik och musiker, till exempel är det fri entré för alla som är nitton år eller yngre.

Och för att sporra yngre musiker delas även några stipendier ut. En av årets mottagare är Kasper Wennberg som spelar altsax med Gävle Big Band när han inte går på gymnasiet.

– Munstycken är kul så det kommer antagligen att bli ett nytt munstycke för pengarna. Eller någon annan liten saxofondel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer