Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Måste göra sig av med konkurrenter.” Hör åklagarens teori om varför 25-åringen mördas i Söderhamn. Foto: SVT

Trio åtalas för Söderhamnsmord – smidde planen i biluthyrningsfirmans lokaler

Uppdaterad
Publicerad

Med två skott dödades den 25-årige mannen på öppen gata i fjol. Nu åtalas tre personer för mord och enligt åklagaren har de planerat dådet ihop med flera andra i en biluthyrniningsfirmas lokaler. Där har vapen provskjutits.

– Det har stora likheter med ett gängmord, säger åklagare Christer Sammens.

Skjutningen skedde nära Tallvägen i Söderhamn den 28 februari i fjol men enligt åtalet var gärningen planerad.

Tre män i 20-årsåldern åtalas för mord och mordförsök eftersom ytterligare en man skottskadades. En har avlossat skotten men samtliga ska enligt åtalet ha befunnit sig på brottsplatsen.

Dödsskjutningen i Söderhamn

Ytterligare tre män åtalas för anstiftan till mord. De ska enligt åklagaren ha planerat mordet som ett led i att underlätta narkotikaleveranser.

Planeringen skedde i en biluthyrningsfirmas lokaler i Hälsingland, dit en av de misstänkta har koppling. Där ska vapen också ha provskjutits.

Kommunanställd ska ha hjälpt till med flykten

En tidigare medarbetare på socialtjänsten i Söderhamn åtalas för grovt skyddande av brottsling. Hon ska ha hjälpt mördartrion att fly från Söderhamn.

Det är ett omfattande åtal där nio personer är misstänkta för brott, däribland grovt vapenbrott och stämpling till grovt narkotikabrott.

SVT söker de åtalades försvarare för kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen i Söderhamn

Mer i ämnet