Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför är luftledningar bättre, enligt Vattenfall. Pressansvarige Mikael Björnér förklarar i videoklippet. Foto: SVT/Vattenfall

Trots protester: Vattenfall går vidare med kraftledningar över Högbo och Rörberg

Publicerad

Trots protester från både närboende och Sandvikens kommun går Vattenfall vidare med planerna på kraftledningsgator över friluftsområdet i Högbo och flygplatsen i Rörberg. Ledningarna ska ge el till Microsofts serverhallar.

Vattenfall har trots kritik gått vidare och lämnat in en ansökan till Energimarknadsinspektionen om att få dra ledningar i luften mellan Stackbo och Sandviken, vilket Gefle Dagblad var först med att rapportera om.

Kraftledningsgatorna kan bli uppemot 90 meter breda för de tre 132 kilovoltsledningarna. Orsaken till att kablarna inte grävs ner är enligt Vattenfall att spänningen är så pass hög och då är luftledningar att föredra. Hör Mikael Björnér, pressansvarig vid Vattenfall, berätta om detta i klippet ovan.

Vattenfall uppger att de även har undersökt alternativa sträckor för ledningarna men bedömt att dragning över flygplatsen och Högbo är mest lämpligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Microsofts etablering i Gästrikland

Mer i ämnet