Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör några resenärer i Gävle om hur munskyddsrekommendationerna efterlevs och hur Vy ser på att medarbetare inte alltid använder munskydd i rusningstrafik. Foto: Anders Sundin/SVT

Resenärer och tågpersonal utan munskydd trots uppmaning från smittskyddsläkaren

Publicerad

I torsdags varnade Region Gävleborgs smittskyddsläkare för att en tredje coronavåg kan vara på väg och att det är viktigt att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd och att bära munskydd vid trängsel i rusningstrafik.

När SVT besökte tågstationen i Gävle var det dock många resenärer som reste utan munskydd.

Vid Region Gävleborg presskonferens under torsdagen berättade smittskyddsläkaren Shah Jalal att X-trafik ser att munskydd inte används i någon större utsträckning.

– Det är viktigt att göra det, säger Shah Jalal.

Shurooq Al-Sabti från Gävle bär munskydd när hon reser med tågen men har noterat att tågpersonal inte alltid följer rekommendationerna.

– Jag undrar varför det sitter skyltar i tåget som säger att vi ska ha munskydd när de inte har några på sig. De måste börja först, säger hon.

Vy tåg, som kör tågen åt X-trafik, kan inte tvinga sin personal att använda munskydd men betonar vikten av att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Det finns en symbolisk vits med att vi bär munskydd under rusningstrafik. Var och en får bedöma om man kan hålla avståndet, säger Henrik Nyquist, kommunikationsansvarig på Vy tåg.

Personer som reser med kollektivtrafik där platsbiljett inte erbjuds rekommenderas från och med den 7 januari 2021 att bära munskydd under de tider på vardagar då många människor vanligtvis reser: klockan 07–09 samt 16–18. Rådet riktar sig till personer födda 2004 och tidigare. Individer som av medicinska skäl inte kan bära munskydd undantas från rekommendationen.

Du bör själv ha med dig ett munskydd om du planerar att resa under de tider då munskydd rekommenderas. Du ansvarar också för att slänga munskyddet på avsedd plats efter användning. Folkhälsomyndigheten rekommenderar de företag som bedriver kollektivtrafik att tillhandahålla munskydd till de resenärer som inte har haft möjlighet att införskaffa eget munskydd.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet