Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Specialistsjuksköterskan Michaela Bülow berättar om hur det känns att fler covid-patienter behöver vårdas på iva Foto: Nadya Norton/SVT, Björn Larsson Rosvall /TT

Sjuksköterskan Michaela i Gävle: ”Finns en gräns för vad vi orkar”

Uppdaterad
Publicerad

Fler covid-sjuka behöver få vård på intensiven och nu är det fler yngre som vårdas på sjukhus. Gävle sjukhus har behövt öppna upp fler ivaplatser. För personalen betyder det ännu tyngre belastning, och det oroar.

Från att ha haft 12 covidplatser på iva har sjukhuset nu 15 – plus 4 vanliga platser – och personalen jobbar sedan flera veckor under krislägesavtal, vilket innebär 12,5 timmar långa pass.

Men personalen räcker inte till för de 15 vårdplatserna, utan personal från iva och operation i Hudiksvall och Bollnäs behöver komma till Gävle för att fylla luckor.

– Vi är inte fler med iva-kompetens, vi vet att det är vi som kommer att behöva jobba och belastningen på oss ökar, säger Michaela Bülow.

Hon är specialistsjuksköterska inom intensivvård på Gävle sjukhus och förtroendevald i Vårdförbundet.

På intensivvårdsavdelningen i Gävle märker man nu också att yngre personer verkar bli sjukare.

– Med de nya mutationerna ser vi att det är fler yngre som behöver vård jämfört med tidigare, säger Michaela Bülow.

I videon berättar specialistsjuksköterskan Michaela Bülow om hur det känns att ännu fler covid-patienter behöver vårdas på iva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet