Ulrika Lindmark, chef för insatsledningen. Foto: Räddningstjänsten

Tuffa prioriteringar i det fortsatta släckningsarbetet i Hälsingland

Publicerad

Sedan några dagar tillbaka bedömer Räddningstjänsten att skogsbränderna i Ljusdals kommun inte kommer att sprida sig utanför de upprättade begränsningslinjerna.

Räddningstjänsten arbetar aktivt med att hindra elden från att sprida sig till områden som ännu är oskadda innanför begränsningslinjerna. Det intensiva släckningsarbetet kräver tid och resurser.

Stora värden står på spel

Vid uppblossande bränder tvingas räddningstjänsten ibland välja vilka platser som ska prioriteras för att så stora värden som möjligt ska kunna räddas.

Skogsbränderna i Gävleborg 2018

– Målet med våra insatser är att inga ytterligare fastigheter, oskadad mark eller samhällsviktiga funktioner ska skadas. Ett antal fastigheter har tyvärr skadats av brandens framfart. Givetvis går våra tankar till alla som drabbats av den omfattande branden, säger Ulrika Lindmark.

Skogen kring Ängra i Hälsingland efter branden. På söndag gick det att besöka den brandhärjade skogen som ser ut som en kyrkogård. Foto: TT/Mats Andersson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna i Gävleborg 2018

Mer i ämnet