”Ungefär tio personer kommer vi att behöva rekrytera till Gävle”, säger Tullverkets tf överdirektör Bodil Taylor.

Tullverket öppnar kontor i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Gävle hamn är Ostkustens största containerterminal och hanterar 150 000 containrar om året har närvaron av tullen var närmast obefintlig. Nu vill Tullverket etablera sig i Gävle.

– Varuinflödet i Gävle hamn är redan i dag väldigt stort och med den planerade utbyggnaden som pågår så kommer inflödet bli dubbelt så stort ganska snart, säger Bodil Taylor, tillförordnad överdirektör på Tullverket till SVT Nyheter Gävleborg. 

Under 2021 kommer en ny containerterminal att öppna och kapaciteten blir då 300 000 containrar per år. Och eftersom världens alla containerrederier trafikerar hamnen finns det risk för att oönskat smuggelgods kommer in den vägen. Tullens besök har varit minst sagt sparsamma fram tills nu.

Är det inte konstigt att det inte Tullverket funnits på plats här i Gävle tidigare?

– Jo, det kan man tycka. Men vi har rest från Arlanda och Sundsvall och gjort kontroller i Gävle hamn. Men Tullverket har fram till 2017/18 fått minskat den operativa personalstyrkan. Därför är vi glada att vi nu fått mer budget och kan vända den negativa trenden. I Gävle handlar det om ungefär tio personer och vi håller på och undersöker vad vi kan ha vårt kontor någonstans just nu.

Gävle hamn består också av Energihamnen (kemi och olja), Bulkterminalen (gods, skrot, med mera), CFS Granudden (varulager på Bomhussidan) och Kombiterminalen (där tåg och lastbilar omlastar containrarna).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.