Turismen ökade i länet. Foto: NTB/TT/AP/

Turisterna hittar Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

I Gävleborg ökade antalet totala övernattningar med 4,1 procent jämfört med 2016 vilket är över genomsittsökningen för Sverige.

Tillväxtverkets statistik gällande turismen i landet visar att turismen fortsätter att öka i Sverige. Totalt blev det 63 miljoner övernattningar i Sverige under 2017, vilket är en ökning med 1,2 miljoner eller 2 procent jämfört med året innan. Gävleborg ökar det totala antalet gästnätter med 4,1 procent, utländska gästnätter med 3,3 procent och logiintäkterna för kommersiella boendeanläggningar med 8,3 procent.

Resenärer från Nederländerna bakom uppgång

Framförallt är det gäster från Nederländerna som bidrar till siffrorna, de ökade med 81 procent från 2016 till 2017, enligt statistik från Visit Sweden.

– Vi använder gästnattsstatistiken som ett trendverktyg, att jämföra från ett år till ett annat säger vanligtvis inte så mycket men tittar vi på hur det ser ut över flera års tid går det att se hur tendensen ser ut, om det är en konstant ökning eller om det är en ojämn kurva med större minskningar och ökningar. För Gävleborgs del ser trenden god ut med mest ökningar under de senaste åren, säger Lena Lejerström, näringslivsstrateg på Region Gävleborg.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Långväga gäster ökar

Trenden är att gästnätterna från långväga marknader ökar i snabbare takt och därmed utgör en allt större del av den inkommande turismen till Sverige. Under 2017 ökade antalet gästnätter från USA med 44 procent, Kina med 14 procent och Nederländerna med 12 procent.

Källa Tillväxtverlet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.